Parkslide

parkslide1


Känn igen parkslide


Det är relativt enkelt att konstatera om det är parkslide man misstänker.

Växten kan bli två meter hög och växer upprätt. De decimeterlånga bladen växer rakt ut från grenen och är raka i basen. Den ihåliga stammen är ofta prickig. I september–oktober blommar parkslide med vita blommor i bladvecken.

Ofta kan man se att nya plantor kommer upp runtomkring, då rotsystemet kan nå stora ytor.

parkslide4

Bekämpning


Det bästa sättet är att trötta ut växterna genom att skära ner dem så fort nya blad visar sig, tills de förhoppningsvis ger upp. Har de aldrig några blad kan de inte tillgodogöra sig solljuset. Om man inte kan garantera att man får bort exakt alla rotdelar bör man undvika att gräva, då detta istället kan få växten att skjuta många och långa nya rotskott.

Parkslide får INTE läggas i trädgårdsavfallet. Stora mängder ska förpackas och sorteras som restavfall för bränning på återvinningscentral. Små mängder läggs i påse och kastas här i vårt eget restavfall, och går till bränning.

Kontakta styrelsen (styrelsen@djingis.se) om du tror eller vet att det växer parkslide vid din uteplats.

parkslide2

Ät upp den!


Trots att vi ser parkslide som ett gissel som vi med alla medel ska bekämpa, har den några förlåtande egenskaper.

Man kan äta parkslide, både blad och stjälkar. Om man inte har rabarber kan man göra paj på parkslidestjälkar och bladen kan man ha i sallad eller steka.

Dessutom innehåller växten ämnet resveratrol, som sägs ha en massa hälsofrämjande egenskaper och även anses kunna förlänga livet. Och det kan nog behövas, med tanke på hur många år det tar att ha ihjäl en parkslide …